voedingsmama
(kinder)voedingscoach

Omdenken: 5 manieren om gezondheidsvoordeel te halen uit de COVID-maatregelen 

Het is dinsdagochtend, ik moet aan het werk, de baby huilt en dochterlief wil absoluut niet naar beneden. Mijn geduld is (al weken) op en dus sta ik onderaan de trap te schreeuwen tegen mijn 3-jarige prachtige driftkikker. Even ga ik in de helikopterview en denk 'wat sta ik nou te doen?'.

De corona-maatregelen hakken erin. Berichtgeving over de consequenties van de maatregelen op het gebied van (mentale) gezondheid en ontwikkeling van volwassenen en kinderen liegt er niet om. Het is kiezen tussen twee kwaden. Want de maatregelen om het virus in te dammen, zijn schadelijk, maar het virus laten vieren, betekent dat we straks niet meer iedereen de zorg kunnen bieden die nodig is (zowel corona-gerelateerd, als regulier).

Dit artikel gaat niet over die discussie, of de negatieve invloed van de maatregelen. Dit artikel gaat over omdenken. Over hoe je problemen omtovert tot mogelijkheden. Dus hieronder 5 manieren om gezondheidsvoordeel te halen uit de COVID-maatregelen!

  1. Geen maaltijden meer on the go! Dus laat die broodtrommel lekker in de kast en eet eens een soepje bij de lunch. Of een groente-omelet. Zeker soep is makkelijk tussendoor te bereiden. Helemaal als je een soepmaker hebt (groente en water erin, soepmaker aan en 20 minuten later heb je soep). Scroll naar beneden voor een simpel recept voor een heerlijke paprika-tomatensoep.
  2. Ooit gehoord dat zitten het nieuwe roken is? Klopt hoor, vele uren achtereen zitten is slecht voor je gezondheid. Als je op kantoor opeens naast je bureau op en neer staat te springen, is de kans op vreemde blikken van je collega's groot. Maar je werkt waarschijnlijk nu thuis. Dus zet elk uur een alarm en sprint een paar keer de trap op en af, doe een paar squats of jaag je kinderen een paar rondjes om het huis. Is ook weer goed voor hun concentratievermogen!
  3. Als de lockdown mij één ding geleerd heeft, is het wat ik belangrijk vind in mijn leven en waar ik gelukkig van word. Dit is een ideaal moment om te reflecteren op je leven. Als alles wegvalt, wat mis je dan echt? Waar haal jij je geluk uit? Waar geniet je van? Deze tijd, waarin je met je gezin in een bubbel leeft, is uniek. Natuurlijk willen de kids graag weer naar school, mis jij je collega's en zorgt de situatie voor extra stress en irritatie. Maar geniet van wat er op dit moment is: extra tijd met je gezin. Voor je het weet is quality time met partner en kids weer een schaarste.
  4. De avondklok! Ik snap eerlijk gezegd niet zo goed waar iedereen zich druk om maakt. Konden we überhaupt nog ergens naartoe 's avonds? Maar goed, voor iedereen die zich nu geen raad meer weet met de avonduren: ga eens een uurtje (of 2) eerder naar bed! Voldoende slaap is cruciaal voor je gezondheid, want de uren die je slaapt, gebruikt je lichaam om te herstellen. Dus kruip lekker vroeg onder de wol, zet je telefoon uit, lees een boek en ga op tijd slapen.
  5. Iedereen zit thuis, dus dat betekent dat er altijd iemand is om mee te knuffelen (al dan niet vrijwillig;))! Knuffelen (aanraking) verlaagt je stressniveau, dus geef je partner wat vaker een kus, knuffel je kind en hang je baby lekker in een draagzak op je buik. Daar wordt iedereen toch gelukkig van?

 En sta je (net als ik) ondanks alle tips en goede voornemens toch weer onder aan de trap tegen je kind te schreeuwen? Adem een paar keer diep in en uit, en wees mild voor jezelf. We zijn allemaal ook maar gewoon mensen. En daar is niks mis mee.

Recept: Paprika-tomatensoep

Door regelmatig soep te eten, krijg je op een makkelijke manier wat extra groente binnen. Als je soep eet met kleine kinderen, zorg dan dat de soep goed afgekoeld is, doe er eventueel wat koud water bij en gebruik niet teveel zout. Je eigen soep kun je na het serveren nog op smaak brengen met wat extra (Keltisch zee)zout als het voor jou wat te flauw is. Bij voorkeur laat je (kleine) kinderen gewoon lekker aanklooien met een lepel; goed voor de fijne motoriek en het zorgt ervoor dat ze rustig eten. Maar niet iedereen zit te wachten op een tafelkleed vol soepvlekken, dus kun je de soep ook serveren in een beker en je kind de soep laten drinken, eventueel met een rietje. Onderstaand recept is erg simpel, maar ook erg lekker. Eigenlijk heb je aan tomaten, paprika en wat zout voldoende voor een heerlijke soep. Maar om het wat meer op smaak te brengen kun je eventueel wat rozemarijn en sjalotjes toevoegen en/of de paprika's eerst roosteren. 

Tip: Houd je niet van velletjes? Dan kun je de tomaten eerst ontvellen (kruisje snijden, in kokend water laten wellen tot het vel loslaat en het dan verwijderen). Of de soep naderhand zeven met een vergiet met kleine gaatjes. Als je een goede blender of soepmaker hebt, is dit echter niet nodig. 

Ingrediënten (voor ongeveer 3-4 porties)

  • 5 tomaten 
  • 2 rode (punt)paprika's
  • 1 tl zout of 1 el gistvrije groentebouillon naar smaak
  •  1/2 liter kokend water
  • 1 el rozemarijn (gedroogd of vers)
  • optioneel: 2 sjalotjes

Hoe maak je het?

  1. Optioneel: als je wat extra tijd hebt, kun je de paprika's eerst roosteren in de oven. Halveer, haal de pitjes eruit en de kroon eraf. Smeer in met wat olijfolie en rooster in de oven op 180-200 graden tot de paprika's zwartgeblakerd zijn. Haal het zwarte vel eraf en je kunt de paprika's in de soep verwerken.
  2. Gebruik je een soepmaker? Snijd de tomaten in stukken en haal kroontjes eruit. Snijd ook de paprika's in stukken, haal de pitjes eruit en de kroon eraf. 
  3. Doe alle ingrediënten in de soepmaker en kies voor het 'blend'-programma. Even wachten tot de soep klaar is en enjoy!
  4. Geen soepmaker? Als je sjalotjes in de soep wilt, dan snipper je deze eerst en fruit je ze in een pan met wat olijfolie (en zeezout, zodat de ui niet aanbrandt).
  5. Hier snijd je uiteraard ook eerst de tomaten in stukken en haal kroontjes eruit. Snijd ook de paprika's in stukken, haal de pitjes eruit en de kroon eraf. 
  6. Voeg vervolgens alle ingrediënten toe aan de sjalotjes. Geen sjalotjes in de soep? Dan kun je alle ingrediënten gewoon direct in een pan doen. 
  7. Laat ongeveer 15-20 minuten doorpruttelen.
  8. Blend in een blender of met een staafmixer tot een gladde soep, en eet smakelijk! 

PS Ga je het recept maken? Ik vind het hartstikke leuk om te zien of jullie ook zo smullen van deze soep! Laat een berichtje achter op mijn Facebook-pagina of tag me in je bericht, @voedingsmama of #voedingsmama