voedingsmama
(kinder)voedingscoach

Chocolade boekweitpap
Met cacao, hazelnootpasta en banaan

Een variatie op de welbekende havermoutpap! Want... variatie is de sleutel tot een gezond voedingspatroon. ;) Het recept is met boekweitvlokken in plaats van havermout en als topping heb ik gekozen voor (rauwe) cacao, hazelnootpasta en banaan. De dadel en banaan zorgen voor de zoetheid. Als het (nog) niet zoet genoeg is, kun je wat (rauwe) honing of kokosbloesemsuiker door de pap te roeren. Probeer dit langzaam af te bouwen tot je kids voldoende hebben aan alleen de zoetheid van de banaan en de dadel. Want hoewel rauwe honing en kokosbloesemsuiker gezondere alternatieven zijn dan 'gewone' suiker; het blijven bronnen van simpele suikers en daar kun je beter niet te veel van eten. Hoe minder zoet(/suiker) je dagelijks eet, hoe sneller gerechten ook zoet smaken. Een kwestie van gewenning dus.  

Tip: hazelnootpasta koop je bij de reformzaak of bestel je online. Als je nog nooit (pure) notenpasta hebt gekocht, kan de prijs je wellicht afschrikken, Notenpasta is inderdaad duurder dan bijv. pindakaas, maar bevat veel gezonde voedingsstoffen en zijn in vele viariaties verkrijgbaar (cashewpasta, amandelpasta, hazelnootpasta of zadenpasta's zoals zonnebloempitpasta of tahin). En variatie is belangrijk, want er zitten weer andere voedingsstoffen in hazelnoten, dan in pinda's of amandelen. Bedenk dat een pot hazelnootpasta ook echt wel een paar weken meegaat (afhankelijk van je gezinssamenstelling en in hoeveel gerechten je het verwerkt natuurlijk). 

Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • 250 ml ongezoete amandel-, kokos- of rijstmelk
  • 30-40 gram boekweitvlokken
  • 1 Medjouldadel
  • 1 tl kaneel
  • ½ banaan
  • ½ el rauwe cacaopoeder
  • ½-1 el hazelnootpasta (naar smaak)

Hoe maak je het?

  1. Ontpit de dadel en snijd in kleine stukjes. 
  2. Verwarm de melk met de boekweitvlokken, kaneel en dadel in een steelpannetje. Kook op laag vuur ongeveer 5 minuten tot de boekweit zacht is. Roer tussendoor goed door, zodat de boekweit niet aan de bodem van de pan blijft kleven. 
  3. Garneer met de cacao, hazelnootpasta en plakjes banaan. Voor de foto heb ik de cacao en de hazelnootpasta los over de pap heen gestrooid, maar je kunt het natuurlijk ook gewoon door de pap heen roeren.

PS Ga je het recept maken? Ik vind het hartstikke leuk om te horen wat jouw gezin van de boekweitpap vindt! Laat een berichtje achter op mijn Facebook-pagina of tag me in je bericht, @voedingsmama of #voedingsmama.