voedingsmama
(kinder)voedingscoach

Gezonde poffertjes
Met boekweitmeel, amandelmeel en ei

Gezonde poffertjes

Toen mijn man jaren geleden bij me introk, ontdekte ik dat hij een poffertjespan had! Ik heb een grote passie voor bakken, en aan bakvormen geen gebrek, maar een poffertjespan heb ik nooit gehad. Mijn eerste poging tot gezonde poffertjes mislukte schromelijk en daarna is de poffertjespan achterin de keukenkast verdwenen. Tot ik een recept tegenkwam (voor notabene ijshoorntjes) en dacht: 'kan ik hier geen poffertjesbeslag van maken?'. Met wat aanpassingen hier en daar bleek dat een geslaagd experiment, en zie hieronder: een recept voor gezonde poffertjes!

Mijn dochter at haar hele bord leeg, terwijl ik in de keuken nog met batch nr. 2 bezig was, en met geluk heb ik zelf nog wat poffertjes kunnen proberen. 

De poffertjes zijn glutenvrij en op basis van boekweit- en amandelmeel, in tegenstelling tot de standaard poffertjes op basis van bloem. Daardoor bevatten de poffertjes veel voedingsstoffen en houdt het de bloedsuikerspiegel stabiel. De smaak en structuur is echter wel anders, dus verwacht niet de zachte, fluffy structuur van de 'gewone' poffertjes, want dan wacht teleurstelling.

Tip: ik maakte het beslag in eerste instantie met 1 eetlepel kokosbloesemsuiker*. Zoals gezegd smulde mijn dochter daar heerlijk van, maar zelf vond ik de poffertjes een beetje bitter. Door wat extra kokosbloesemsuiker door het beslag te doen, verdween die bitterheid. Normaliter zoet ik gerechten liever pas als ze op mijn bord liggen, omdat je dan voorkomt dat je teveel zoetigheid gebruikt (of de zoetkracht vermindert in het verhittingsproces). Maar bij dit gerecht maak ik dus een uitzondering. Voordeel: de poffertjes beleggen is niet meer nodig! En als er leftovers zijn, kun je die gewoon serveren als koekje bij de thee!

*Kokosbloesemsuiker is een beter alternatief voor gewone suiker, omdat het meer voedingsstoffen bevat en een minder sterke stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Het is echter nog steeds een vorm van snelle koolhydraten, dus gebruik het met mate!  

Ingrediënten (voor 30 poffertjes)

 • 50 gram boekweitmeel 
 • 50 gram amandelmeel
 • 50 ml amandelmelk
 • 2 biologische eieren
 • 1 tl wijnsteenzuurbakpoeder
 • snufje zeezout
 • kokosbloesemsuiker naar smaak (1 el voor een neutrale smaak, 50 gram voor een zoete smaak)
 • optioneel: 1 el kaneel
 • kokosolie om in te bakken

Hoe maak je het?

 1. Kluts de eieren schuimig of splits de eieren en klop het eiwit stijf. Persoonlijk vind ik het zonde om het eigeel niet te gebruiken, dus ik ging voor optie 1. 
 2. Voeg de droge ingrediënten samen en meng met de amandelmelk en het ei. 
 3. Verwarm een beetje kokosolie in de vormen van de poffertjespan en bak het beslag op lage temperatuur gaar. Als je bubbeltjes aan de bovenkant ziet ontstaan, kun je de poffertjes omdraaien en nog even bakken aan de andere kant. 
 4. Je kunt de kaneel aan het beslag toevoegen of de poffertjes bestrooien met kaneel voor het serveren. Als de poffertjes nog warm zijn, kun je ze serveren met wat kokosolie of een beetje roomboter, en (als je weinig of geen kokosbloesemsuiker aan het beslag hebt toegevoegd) bestrooien met wat kokosbloesemsuiker. 

PS Ga je het recept maken? Ik vind het hartstikke leuk om te horen hoe het jouw gezin heeft gesmaakt! Laat een berichtje achter op mijn Facebook-pagina of tag me in je bericht, @voedingsmama of #voedingsmama.