voedingsmama
(kinder)voedingscoach

Zelf muesli maken
Makkelijk, snel klaar én gezond!

In de supermarkt vind je vaak een heel schap volledig gewijd aan ontbijtgranen: van simpele havermout tot felgekleurde cereal met populaire tekenfiguurtjes op de verpakking. Keuze te over, maar helaas bevat het merendeel van de producten (veel) suiker en andere ongezonde toevoegingen. Wist je dat je namelijk heel eenvoudig en snel je eigen muesli kunt maken? Koop een mooie grote weckpot en je favoriete ingrediënten, en ga aan de slag!

Het onderstaande recept geeft je een idee van de verhoudingen tussen de verschillende soorten ingrediënten, en natuurlijk geef ik je wat tips voor verschillende variaties. Maar combineer vooral de ingrediënten en smaken die jij lekker vindt, want er kan weinig misgaan bij het maken van muesli.

Voor een Instagram-waardig ontbijt serveer je de muesli in een mooi hoog glas met wat (kokos)yoghurt en vers fruit. Ik vind het lekker om de muesli een nachtje te laten wellen en begin de opbouw van het glas daarom eerst met een laagje muesli (in wat water), gevolgd door yoghurt, om vervolgens vlak voor het serveren vers fruit toe te voegen. Dat heeft het bijkomende voordeel dat het mengen van de verschillende lagen soms best een uitdaging kan zijn. En dat je (kind) meer moeite moet doen om dit ontbijt te eten is een voordeel, omdat je (kind) zo automatisch rustiger eet, wat weer fijn is voor de spijsvertering. Is rustig eten in jullie huis geen issue? Dan kun je de muesli uiteraard ook als topping gebruiken, of het glaasje in meerdere yoghurt-muesli-fruit-laagjes opbouwen.  

Je kids ook enthousiast krijgen voor dit ontbijt? Laat ze mee beslissen voor wat betreft de ingrediënten, laat ze meehelpen bij het maken van de muesli en het vullen van de glaasjes, of laat ze de weckpot mooi versieren (bijv. door ze een etiket te laten maken met een originele naam voor de muesli en een mooie tekening).

Ingrediënten (voor 750 gram)

 • 350 gram mix van graanvlokken naar keuze; 
  Haver-, boekweit-, gerste, rijst-, gierst-, quinoa-, amaranth-, maïs- of teffvlokken, kasha - geroosterde boekweitgrutten, of de wat grovere haver- of boekweitflakes
 • 200 gram mix van ongezoete, gedroogde vruchten naar keuze; 
  Ongezwafelde rozijnen, ongezwafelde abrikozen, pruimen, appel, dadels, mango, gojibessen, cranberry's kokosflakes, kersen
 • 100 gram noten naar keuze; 
  Walnoten, hazelnoten, amandelen, paranoten, cashewnoten, pecannoten, pistachenoten
 • 100 gram zaden en pitten naar keuze;
  Zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaadjes, hennepzaadjes, chiazaadjes, lijnzaad

Voorbeelden:

 • Standaard muesli: 125 gram havervlokken, 125 gram boekweitvlokken, 100 gram gerstevlokken, 100 gram ongezwafelde rozijnen, 75 gram gedroogde appel (in kleine stukjes gesneden), 100 gram grofgehakte hazelnoten, 50 gram zonnebloempitten, 50 gram pompoenpitten en 25 gram (geroosterde) kokosflakes
 • Tropische droom: 125 gram havervlokken, 125 gram boekweitvlokken, 100 gram kasha, 75 gram gedroogde mango, 75 gram ongezoete gedroogde banaan (of dadels), 50 gram (geroosterde) kokosflakes of rasp, 100 gram cashewnoten, 100 gram grofgehakte paranoten
 • Superfoodmix: 125 gram havervlokken, 125 gram quinoavlokken, 100 gram kasha, 100 gram walnoten, 100 gram gojibessen, 100 gram rozijnen, 50 gram chiazaad, 50 gram hennepzaad (let op: houd er rekening mee dat als je chiazaad laat wellen in water, er een soort gelei vormt. Je kunt de muesli alsnog een nachtje laten weken, maar de structuur wordt dus iets anders dan bij andere vormen van muesli zonder chiazaad)
 • Extra crunch: 125 gram havervlokken, 125 gram gerstevlokken, 100 gram kasha, 100 gram gedroogde abrikoos, 100 gram dadels, 100 gram amandelen, 50 gram zonnebloempitten, 50 gram pompoenpitten 
 • Tutti fruti: 125 gram havervlokken, 125 gram boekweitvlokken, 100 gram gierstvlokken, 75 gram pruimen, 75 gram abrikoos, 50 gram appel, 100 gram amandelen, 100 gram walnoten

Hoe maak je de muesli?

 1. Hak de noten eventueen in grove stukken en rooster samen met de zaden en pitten (m.u.v. chiazaad, lijnzaad en hennepzaad) in een droge koekenpan voor ongeveer 5 minuten op laag vuur. Laat volledig afkoelen.
 2. Mix de graanvlokken naar keuze in een grote kom.
 3. Snijd de grotere gedroogde vruchten in kleine stukjes.
 4. Mix alle ingrediënten goed door elkaar in een grote kom en bewaar in een grote weckpot of luchtdichte trommel/bak. 

Hoe maak je de ontbijtglaasjes?

 1. Gebruik mooi grote glazen en schep ongeveer 3-4 eetlepels muesli op de bodem. Ik vind het zelf lekker als de muesli zacht is (en dat maakt het voor jonge kinderen ook makkelijker om te eten, vooral als er 'harde' gedroogde vruchten in de muesli zitten), dus ik laat de muesli een nachtje wellen. Dat doe je heel eenvoudig door de muesli de avond van de voren vast in de glaasjes te scheppen en hier een laagje water overheen te gieten, zodat de muesli nét onder water staat.
 2. Schep ongeveer 3-4 eetlepels (kokos)yoghurt, kwark of 50-100 ml kokosmelk naar keuze bovenop de muesli. Je kunt hier eventeel een theelepel koudgeslingerde honing overheen gieten, maar omdat er vrij veel gedroogd fruit in de muesli zit, is het eigenlijk al zoet genoeg.
 3. Garneer met vers fruit! Bijv. 1/2 appel of peer per glas in kleine blokjes gesneden met wat kaneel, blauwe bessen, frambozen, plakjes banaan of mango/mangopuree (dat maak je heel eenvoudig door de mango even te pureren met een staafmixer of in een notenhakker).

PS Ga je zelf muesli maken? Ik vind het leuk om te horen welke variatie jij gemaakt hebt en hoe het smaakte! Laat een berichtje achter op mijn Facebook-pagina of tag me in je bericht, @voedingsmama of #voedingsmama.