voedingsmama
(kinder)voedingscoach

Je postpartumlijf accepteren
Daar waar de één 3 weken na de bevalling haar oude spijkerbroek weer past, lijkt de ander haar oude figuur nooit meer terug te krijgen. Kwestie van discipline? Ik betwijfel het. En nog belangrijker: hebben we als moeders niet veel te hoge verwachtingen van hoe we eruit moeten zien kort na de bevalling?

Na de geboorte van mijn oudste dochter Soof kon ik maar moeilijk accepteren dat ik niet meteen mijn oude figuur terughad. Het duurde bijna een jaar voordat ik mijn kleren weer paste, ondanks vele pogingen minder te eten en meer te sporten. Het frustreerde me enorm, want hoewel ik de ene week een kilo afviel, kwam ik de week erna dezelfde kilo weer aan, terwijl ik hetzelfde at en bewoog! En eigenlijk is dat niet vreemd. Naast voeding en beweging spelen er namelijk (helemaal na een zwangerschap en bevalling) veel meer factoren een rol bij het wel of niet verliezen van gewicht. O.a. hormonen, stress en gebrek aan slaap zijn van invloed op de cijfers op de weegschaal. En zeker over die laatste factor heb je als kersverse ouder weinig controle. Toen ik zwanger raakte van Sallie beloofde ik mezelf dus ook één ding: het eerste jaar accepteer ik mijn lijf zoals het is. Geen strijd tegen kilo's, geen druk om af te vallen, de tijd nemen om te herstellen en in de tussentijd maar gewoon wat kleding in een maat groter kopen. Sallie is inmiddels 11 maanden oud en langzaamaan komt er weer ruimte, zin en energie om te sporten en te werken aan een fitter lijf. Dankzij een griep tijdens de vakantie ben ik weer redelijk op mijn pre-baby gewicht, maar mijn conditie laat behoorlijk te wensen over. En hoewel ik dat niet leuk vind, is het oké. Met een peuter en een baby, maandenlang amper slapen en daar omheen nog het 'gewone' leven, had ik al mijn energie nodig om de boel draaiende te houden.

Waar ik groot voorstander ben van gezond eten en voldoende beweging (zeker als je herstelt van een zwangerschap en bevalling), wil ik ook een lans breken voor het accepteren van je lijf in die eerste kwetsbare periode. In het eerste jaar als moeder komt er zoveel op je af. Wees mild voor jezelf en houd de verwachtingen realistisch. Als je er 's nachts om de 3 uur uit moet, is het misschien niet het juiste moment om intensief te gaan sporten of op dieet te gaan (sowieso geen goed idee, maar zeker niet in het eerste jaar na zwangerschap). Natuurlijk is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, maar realiseer je dat je met een baby prioriteiten moet stellen om het vol te houden en om tussendoor ook nog een beetje te kunnen genieten. En dat het dus oké is als ‘je oude figuur terugkrijgen’ even niet op de prioriteitenlijst staat. Volg je gevoel. Als je na 6 weken weer zin hebt om te sporten: top! Heb je na 6 maanden gebroken nachten nog steeds de energie niet om je hardloopschoenen aan te trekken? Ook prima. Die tijd komt wel weer. Gun jezelf die tijd!

Is de rust thuis wedergekeerd en wil je aan de slag met een gezonder voedingspatroon? Als orthomoleculair adviseur geef ik ook volwassenen advies en houd ik rekening met jouw persoonlijke situatie. Stuur me gerust een berichtje als je meer informatie wilt!