Traktatie-inspiratie
Sallie is 1 jaar en dat betekent: trakteren! Een traditie waar tegenwoordig steeds vaker vraagtekens bij wordt gezet. En terecht. Want hoewel kinderen het fantastisch vinden om te trakteren, is er wel wat voor te zeggen om het trakteren af te schaffen. Niet iedereen heeft het even breed en het traktatiemoment kan die ongelijkheid pijnlijk duidelijk maken. Daarnaast zijn traktaties vaak gewoon ongezond en is het de vraag of je kinderen op jonge leeftijd wilt aanleren dat feestvieren gelijk staat aan (ongezond) eten. Het levert ouders vaak onnodig stress en gedoe op. Want uiteindelijk wil je gewoon dat jouw kind vol trots de klas rondgaat met een masterpiece. Ik doe er zelf net zo hard aan mee. Zo ben ik groot voorstander van het afschaffen van traktaties en het vieren van feestmomenten op een alternatieve, gezonde manier (zie bijvoorbeeld de campagne 'Wie jarig is, viert feest') maar ben ik toch al weken bezig met het bedenken wat nu leuk is voor Sallie om te trakteren. For the record: Sallie wordt dus 1 jaar oud en kan niet eens zelf de traktatie uitdelen.
Mag het wat minder?
Mijn persoonlijke mening: het mag wel wat minder. Toen Soof als 2-jarige thuiskwam met een plastic tasje gevuld met een doosje chocoladerozijntjes, een zakjes spekjes, een bellenblaas én een plastic speeltje, moest ik wel even zuchten. Blijkbaar is het belang van consuminderen nog niet bij iedereen ingedaald. Enfin, als er bij jullie op de opvang of school nog wordt getrakteerd, dan vind je hieronder mijn inspiratielijstje. Dat scheelt jou in ieder geval weer 'bedenk'-stress. Ik heb wat linkjes toegevoegd om een idee te geven wat ik bedoel, maar uiteraard zijn er ook andere aanbieders. Ben je op zoek naar een kraamtraktatie, dan heb ik hier nog een leuk recept voor je! Of bestel BonBommetjes in roze, blauw of gemixt.
15 traktatie-ideeën
Bij trakteren denkt iedereen vaak meteen aan eten, maar zeker voor kindjes zijn er ook hele leuke uitdeelcadeautjes. Ik ben zelf niet zo’n fan van plastic speeltjes, maar gelukkig is er tegenwoordig ook (betaalbaar) speelgoed van duurzame grondstoffen. Om toch iets te kunnen smikkelen, kun je er bijvoorbeeld een schaal fruit en/of rauwkost bij doen. Met een beetje creativiteit kun je een hoop figuren uitbeelden met eten. Altijd even opletten bij de allerkleinsten met wat je ze aanbiedt natuurlijk (zie cursus 'Gezond leren eten' als je meer info wilt over welke voedingsmiddelen in de eerste 2 jaar nog niet zo geschikt zijn), zorg dat ronde, zachte voedingsmiddelen (druiven, olijven, tomaatjes) in vieren worden gesneden en bedenk of het wenselijk is om stokjes/satéprikkers te gebruiken (ben ik zelf bij de kleintjes altijd een beetje huiverig voor).
1. Voor de allerkleinste: houten bijtringen. Zijn er in verschillende vormpjes en passen mooi bij de leeftijdsfase waarin kinderen letterlijk alles in hun mond stoppen.
2. Kartonnen uitdeelboekjes. Blijven eigenlijk altijd leuk, zijn vaak betaalbaar en in verschillende uitvoeringen met alle kinderhelden beschikbaar: Gonnie is mijn persoonlijke favoriet.
3. Zandbakvormpjes gevuld met fruit of rauwkost. De meeste kindjes zijn gek op zand en hebben wel een zandbak in de buurt.
4. De klassieker: bellenblaas! Origineel? Mwah, maar kinderen vinden het fantastisch!
5. Speelgoeddieren of dino’s . Leuk voor de wat oudere kinderen. Werkt overigens ook met deze speelgoedauto’s (of deze).
6. Puzzeltjes. Bijvoorbeeld deze van hout (in de vorm van een taart), of dit zeepaardje en deze tijger van de Hema.
7. Houten speelgoed. Dat kun je vaak in een pakketje van verschillende vormen kopen, waarbij je er dan eentje per kind uitdeelt. Bijvoorbeeld een houten mannetje, groente of fruit (veel kindjes hebben een speelgoedkeukentje), een taartje of donut. Een leuk kaartje eraan en klaar!
8. Siliconen rietjes! Dat vind ik zelf als ouder vooral handig… Ik heb er standaard één in mijn tas zitten als we op pad gaan. Als we dan ergens een drankje doen, weet ik altijd dat er zonder geknoei gedronken kan worden. Tegenwoordig zijn papieren rietjes bij restaurant heel populair, maar jonge kinderen bijten en kauwen op rietjes, en daar zijn papieren rietjes duidelijk niet voor gemaakt. Siliconen rietjes zijn beschikbaar in verschillende vormpjes en kleuren. Dat maakt het een aantrekkelijk ‘cadeautje’ voor kinderen. Vaak zitten ze per 10 verpakt en is het daarmee ook betaalbaar. Leuk om te combineren met een zakje kinderthee!
9. Een zakje kinderthee. Ik ben zelf helemaal weg van de kinderthee van Okae for kids. En laat die nou ook nog een bijpassend, kleurrijk doosje hebben. Dan ben je in 1x klaar! Of ga op zoek naar een leuke printable en vouw een doosje waar je een los theezakje in kunt doen (Google bijv. ‘printable theezakje’, ‘printable doosje’ of ‘printable rozijnendoosje’) Voor iedereen die nu denkt ‘Oeh, kinderen en hete thee! Geen goeie combi…’; van kinderthee maak je ook heerlijke ice-tea!
10. Nog een klassieker: potloodjes of krijtjes (of stoepkrijt). Zijn verkrijgbaar in kleine kokertjes of doosjes, die je kunt laten personaliseren of zelf kunt versieren met een uitgeprint label of met bijv. letterstempels!
11. Klei! Soof is er gek op, dus ik hoef voor haar komende verjaardag niet na te denken over wat er getrakteerd wordt. De meeste kids vinden klei namelijk het einde, dus een potje klei per kind is altijd een goed idee. Ik heb zelfs een zak ‘uitdeel’-klei gevonden met extra kleine potjes, dus dan kun je een pakketje samenstellen met per kind 2 of 3 kleuren. Of koop een set uitsteekvormpjes en maak een pakketje van een potje klei en een vormpje.
12. Stempels. Koop een grote doos stempels, verpak er 3 of 5 in een cellofaantje met een leuk kaartje eraan of een papieren zakje met een leuke tekst (geschreven of met letterstempels). En klaar is kees!
En dan nog even wat foodtraktaties:
13. Bananenbrooddieren: gebruik bijvoorbeeld dit recept, maar bak het beslag in een silicone dierenvormpje. Ik ben fan van Liewood, maar ook WeMightBeTiny heeft leuke vormpjes en ook de berenvormpjes van Action worden hier vaak gebruikt! Of maak gezonde muffins van dit recept (grote muffins of als je een kleine vorm hebt: mini muffins) en top ze met een chocolade-dierenfiguurtje. Smelt pure chocolade au-bain marie en giet vervolgens een klein laagje in de vormpjes. Leg een paar uur in de vriezer, zodat de chocolade weer hard wordt en wip uit de vormpjes. Besmeer de muffins met wat notenpasta (witte cashewnotenpasta doet het zowel qua smaak als kleur goed) en leg er een chocoladefiguurtje op.
14. Fruit! Maar dan (vries)gedroogd. Mijn favorieten: 5th season, FruitFunk, Bear fruit rolls en Let’s Veggie Candy. Ideaal wanneer er op de opvang of op school alleen voorverpakte traktaties mogen worden uitgedeeld vanwege het coronavirus. Zo houd je het toch gezond en de kleurrijke verpakkingen geven het een feestelijke uitstraling!
15. BonBommetjes! Niet echt geschikt voor de allerkleinsten, maar bijvoorbeeld wel heel leuk om te trakteren op de basisschool. Of, als je een goed gevulde portemonnee hebt, koop PLAYin Choc, het duurzame en gezondere alternatief voor het surprise-ei.
Zo, dat waren ze dan! Hopelijk heb je er wat aangehad. Wil je meer praktische tips voor een gezond voedingspatroon voor je gezin? Meld je aan voor de cursus ‘Gezonde voeding voor kinderen’ en ga op een praktische manier aan de slag om jullie voedingspatroon te verbeteren! Liever maatwerk? Neem een kijkje bij Persoonlijk advies.