voedingsmama
(kinder)voedingscoach

Boekweit-pancakes
Boeweitpannenkoekjes met vers fruit en chocoladesaus

Ik vind het heerlijk om in het weekend uitgebreid te ontbijten en er echt een feestje van te maken. Gezellig met het hele gezin samen, de tafel mooi gedekt en een ontbijt dat nét even wat luxer is dan doordeweeks. Deze pannenkoekjes staan met stip op nummer 1 als het gaat om weekendontbijtjes in huize Witjes. Het oorspronkelijke recept is van Amber Albarda, maar ik heb wat kleine aanpassingen en toevoegingen gedaan om het nog eenvoudiger, gezonder en lekkerder te maken.

Tip 1: Maak een flinke dosis pannenkoekjes. Dan heb je direct het ontbijt/tussendoortje/de lunch voor morgen gemaakt. Je kunt de pannenkoekjes ook invriezen.
Tip 2: Geef je de pancakes als tussendoortje? Dan kun je eventueel een banaan meepureren in het beslag. De pannenkoekjes zijn dan iets zoeter van smaak, waardoor beleg niet per se nodig is. Overigens is dat niet voor alle kinderen noodzakelijk; mijn dochter eet de pancakes zó uit het vuistje, zonder banaan of beleg. Wat maar weer bewijst dat je niet te snel voor kinderen moet invullen dat het per se zoet moet zijn, omdat ze het anders niet lusten.
Tip 3: Ook met deze pannenkoekjes kun je alle kanten op: vervang de courgette eens door (gekookte) zoete aardappel of gebruik (gedeeltelijk) glutenvrije havermeel of rijstmeel  of speltmeel i.p.v. boekweitmeel. Het gebruik van speltmeel kan helpen bij kinderen die nog een beetje moeten wennen aan 'gezond' eten. Boekweitmeel is glutenvrij en is daardoor iets 'droger'. Speltmeel komt dichter in de buurt bij tarwemeel, qua smaak en structuur, Omdat het niet glutenvrij is, gebruik ik liever boekweitmeel, maar als eerste stap naar een gezonder voedingspatroon is het prima om het recept met speltmeel of bijvoorbeeld 50% boekweitmeel en 50% speltmeel te maken. 

Ingrediënten (voor 4 personen)

Voor de pannenkoekjes:

 •  3-4 biologische eieren
 • 180 gram boekweitmeel (of glutenvrije havermeel)
 • 1 flinke theelepel kaneel
 • 80 ml suikervrije amandelmelk (of rijst-, havermelk of kokosdrink)
 • 1 rauwe courgette
 • 1 snufje zeezout
 • opt. 2 theelepels wijnsteenzuur bakpoeder (om de pancakes iets luchtiger te maken)
 • 1 el roomboter of kokosolie, om in te bakken

Voor de saus:

 • 100 ml suikervrije amandelmelk
 • 1 of 2 Medjoul dadels
 • 1 el rauwe cacaopoeder

Toppings:

 • Banaan
 • Amandelpasta (of hazelnoot- of cashewnotenpasta)
 • Vers fruit, zoals frambozen, bramen, blauwe of rode bessen, aardbeien, mango

Hoe maak je het?

 1. Mix alle ingrediënten voor de pannenkoekjes in een blender (of pureer met een staafmixer) en bak in kokosolie of roomboter kleine ronde pancakes (ongeveer 4 per pan, afhankelijk van hoe groot je pan is). 
 2. Maak de chocoladesaus door een de dadel(s) met de amandelmelk en de rauwe cacao te blenden (omdat het een kleine hoeveelheid is, werkt dit het beste in een mixer of notenhakker). Je kunt de saus eventueel een beetje opwarmen in een steelpannetje, maar laat het niet te heet worden, want dan gaat een deel van de vitamines en mineralen uit de cacaopoeder verloren. 
 3. Besmeer de pancakes vervolgens met amandelpasta, beleg met plakjes banaan en stapel er drie op elkaar. Overgiet met de chocoladesaus en bestrooi met vers fruit. Eet smakelijk!

PS Ga je het recept maken? Ik vind het hartstikke leuk om te horen of jouw gezin ook fan is van de pannenkoekjes! Laat een berichtje achter op mijn Facebook-pagina of tag me in je bericht, @voedingsmama of #voedingsmama.