voedingsmama
(kinder)voedingscoach

Chocolademousse
Mousse van avocado, banaan en cacao

Gezonde chocolademousse als ontbijt. Dat klinkt te mooi om waar te zijn. Gek genoeg is dit recept niet alleen lekker en super gezond, het is ook nog eens in een oogwenk klaar. Je maakt de mousse van avocado, banaan en cacao. Meer heb je eigenlijk niet nodig. Om het nog lekkerder (en voor de blender wat makkelijker) te maken, voeg ik ook altijd wat amandelpasta en kokosmelk toe. De enige uitdaging bij dit ontbijt is het kopen van rijpe avocado's.

Avocado's zijn rijk aan gezonde vetten, die zeker voor kinderen van essentieel belang zijn. Vet heeft een slechte naam gekregen en dat is niet helemaal terecht. Je lichaam heeft gezonde vetten nodig. Vet is, net als eiwit, een bouwstof voor het lichaam en is o.a. belangrijk voor de opbouw van hersenen, zenuwstelsel en cellen. Kinderen hebben dan ook in verhouding meer vetten nodig dan volwassenen, omdat ze nog in de groei en volop in ontwikkeling zijn (niet voor niets bestaat moedermelk voor 50% uit vet). Dan hebben we het natuurlijk niet over het vet uit koekjes, chips en frituur. Maar over de gezonde vetten uit noten en zaden, kokos, olijfolie, vette vis, roomboter, én avocado.

Je doet jezelf en je kinderen dus een groot plezier door dit ontbijt regelmatig op het menu te zetten.

Ingrediënten (voor 1 persoon):

  • 1/2 avocado
  • 1/2 of 1 banaan (naar smaak)
  • 1 eetlepel rauwe cacaopoeder
  • opt. een flinke scheut kokosmelk
  • opt. 1/2 eetlepel amandelpasta

Hoe maak je het?

  1. Ontpit een rijpe avocado (hoe je dat veilig doet, zie je in dit filmpje van Juglen Zwaan).
  2. Mix alle ingrediënten in een blender, mixer of pureer met een staafmixer. 
  3. Wil je het extra aantrekkelijk maken? Doe de mousse in een mooie kom, giet een scheutje kokosmelk over de lengte van de kom en trek met een mes of satéprikker een mooi patroon in de mousse. 
  4. Versier met toppings als vers fruit, kokosrasp, cacao nibs, nootjes, chiazaad. Let uiteraard bij jonge kinderen op met het gebruik van noten (en bijv. harde toppings zoals cacao nibs). Is de mousse iets te vloeibaar geworden? Roer er een eetlepel chiazaad doorheen en laat even staan. Smullen maar!

PS Ga je het recept maken? Ik vind het hartstikke leuk om te horen hoe het jullie gesmaakt heeft. Laat een berichtje achter op mijn Facebook-pagina of tag me in je bericht, @voedingsmama of #voedingsmama.