voedingsmama
(kinder)voedingscoach

Courgette-pompoentaart

Een hartige taart met pompoen, courgette en geitenkaas. Lekker met een soepje, salade, wat rauwkost of natuurlijk gewoon een portie groente naar keuze. Toegegeven: hij staat niet binnen 20 minuten op tafel, maar voor een hartige taart valt de bereidingstijd behoorlijk mee en het is echt de moeite waard! 

Maak de taart op zondagavond en laat je kind(eren) gezellig meehelpen in de keuken (als ze daar oud genoeg voor zijn). Want bij deeg kneden, eieren klutsen en groente schillen/snijden kun je heel goed een keukenhulpje gebruiken. Vertrouw je jouw kind nog niet met een scherp mes? Er zijn speciale kindermessen te koop, waar kinderen prima groente mee kunnen schillen en snijden, maar waar ze zichzelf niet mee kunnen bezeren. Pompoen is een ander verhaal; die kun je beter zelf even snijden.
Bijkomend voordeel van je kinderen mee laten helpen in de keuken: door je kind(eren) te betrekken bij het eten bereiden zijn ze eerder geneigd om lekker mee te eten met de maaltijd.

Tip 1: De taart is ook koud erg lekker, en leftovers kunnen dus prima gebruikt worden als lunch. Door de compactheid van de taart, kun je hem gemakkelijk in de lunchtrommel van je kind stoppen! 
Tip 2: Als je geen zuivel wilt of kunt eten, laat je de geitenkaas gewoon weg. Ook zonder is deze taart om van te smullen.

Courgette-pompoentaart

Ingrediënten (voor 4 personen):

 • 120 gram boekweit- of speltmeel
 • 60 gram koude kokosolie
 • 4 biologische eieren ( 1 voor de bodem, 3 voor de vulling)
 • 1 el koud water
 • 1/2 tl zeezout
 • 1 courgette
 • 1/2 (fles)pompoen
 • 1 flinke bosui
 • optioneel: 3 plakjes/schijfjes zachte geitenkaas (ongeveer 60 gram, of meer naar smaak)

Hoe maak je het?

 1. Maak de bodem door meel, kokosolie, 1 ei, zout en koud water goed door elkaar te mengen. Zorg dat de kokosolie goed door het deeg verwerkt zit.
 2. Leg bakpapier in een springvorm en vet de randen in met kokosolie. 
 3. Druk het deeg in de vorm en prik met een vork gaatjes in de bodem. Bak een minuut of 10 in de oven op 170 graden, tot de bodem goudbruin begint te worden. 
 4. Maak ondertussen de vulling, door de bosui in dunne repen te snijden en te fruiten in olijfolie. Haal de pitten uit de pompoen. Je kunt de pompoen schillen of de schil eraan laten. Snijd in kleine blokjes. Bak mee met de ui, tot deze bijna beetgaar is. 
 5. Snijd de courgette in even grote blokjes als de pompoen en bak ook de courgette kort mee, zodat deze ook beetgaar is. 
 6. Kluts 3 eieren en meng dit door de pompoen-courgettevulling. Is het te weinig ei? Voeg dan een extra ei toe. Breng op smaak met zout en peper. 
 7. Doe de vulling in de taartvorm en brokkel er eventueel wat geitenkaas overheen. 
 8. Bak in de oven tot de vulling gestold is, ongeveer een minuut of 20-25.

PS Ga je het recept maken? Ik vind het hartstikke leuk om te horen wat jouw gezin van deze hartige taart vindt! Laat een berichtje achter op mijn Facebook-pagina of tag me in je bericht, @voedingsmama of #voedingsmama.