voedingsmama
(kinder)voedingscoach

Glutenvrij bananenbrood met groente
Met amandelmeel en courgette

Oké, dit is waarschijnlijk het zoveelste recept dat je tegenkomt voor bananenbrood. Het is zelfs het tweede recept voor bananenbrood op deze website (check het andere recept hier). Wat voegt dat dan nog toe? Nou GROENTE! 

In een bananenbrood kun je namelijk ook heel goed nog een portie groente verwerken. In dit glutenvrije recept heb ik een courgette door het beslag gepureerd, maar ik heb het brood ook weleens gemaakt met zoete aardappel- of pompoenpuree. Bijvoorbeeld als ik een paar zoete aardappels of wat pompoen over had van de avondmaaltijd van de voorgaande dag. Daar proef je niks van terug en je (kind) krijgt toch wat extra vitamines en vezels binnen. Het bananenbrood blijft smeuïg, dus als je liever van een wat stevigere plak houdt, raad ik je aan het andere recept eens te proberen, 

Bewaar het brood in de koelkast of snijd in plakken en vries het in, als je verwacht dat het niet in een paar dagen opgaat. Ik vind het zelf lekker om het brood nog even te roosteren of op te warmen in de oven voor ik het eet. Je kunt het brood zo serveren of beleggen met notenpasta, fruit, cacao of chocoladesaus.  

Ingrediënten (voor 1 brood):

 • 3 rijpe bananen
 • 100 gram amandelmeel
 • 100 gram boekweitmeel
 • 1 (rauwe) courgette
 • 3 biologische eieren
 • 1 tl wijnsteenbakpoeder
 • 1 el kaneel
 • snufje zout

Hoe maak je het?

 1. Verwarm de oven voor op 150 graden. Amandelen (of andere noten) kun je namelijk beter niet te hoog verhitten. 
 2. Snijd de courgette in grove stukken, en blend samen met de eieren en 1,5 banaan in een krachtige blender tot een gladde massa. 
 3. Meng de droge ingrediënten goed door elkaar. 
 4. Roer het courgette-ei mengsel door het meelmengsel en roer goed door.
 5. Prak de overgebleven 1,5 banaan met een vork en roer dit door het beslag. 
 6. Bekleed een cakevorm met bakpapier en giet het beslag erin. 
 7. Bak gaar in ongeveer een uur tijd. Het brood is klaar als je de bovenkant kunt indrukken en deze weer terugveert, of als de welbekende satéprikker 'droog' uit het brood komt. 
 8. Laat het brood in de vorm afkoelen en snijd het pas aan als het goed is afgekoeld.

 

PS Ga je het recept maken? Ik vind het hartstikke leuk om te horen hoe het jullie gesmaakt heeft. Laat een berichtje achter op mijn Facebook-pagina of tag me in je bericht, @voedingsmama of #voedingsmama.