voedingsmama
(kinder)voedingscoach

Simpele hummus

Gezond en lekker eten kun je zo ingewikkeld maken als je zelf wilt! De meeste gerechten die ik dagelijks maak, zijn zo eenvoudig dat ik het ‘recept’ er niet eens bij hoef te pakken. Zo maak ik bijvoorbeeld graag hummus. Geen ingewikkeld recept of culinair hoogstandje, maar gewoon 4 basisingrediënten aangevuld met groente en blenden maar. Snel klaar, de basisingrediënten zijn lang houdbaar en heb ik standaard in de voorraadkast. Daarnaast leent hummus zich goed om groente in te verwerken. 

Ik eet het, als vegetariër, vaak tijdens de lunch op een geroosterde boterham of cracker, want het is een goede plantaardige bron van eiwit. Hummus is ook een heerlijke vulling voor (zelfgemaakte) wraps en doet het goed als dip voor rauwkost. Mijn dochter vindt hummus een maaltijd op zich, dus die lepelt het zo uit het bakje (of schraapt het van haar boterham 😉). Voor mijn man is hummus altijd een aanleiding om zijn meest favoriete grap te maken: "Weet je wat ik altijd heb met hoemoes maken? Dat ik denk: hoemoes het ook alweer?". Nou Joost, het basisrecept met een aantal variaties vind je hieronder! 

PS Peulvruchten, zoals kikkererwten, bevatten antinutriënten, die o.a. de opname van vitamines en mineralen verhinderen. Je kunt er beter niet te veel van binnenkrijgen, dus is het goed om te weten dat je de antinutriënten (deels) kunt afbreken door peulvruchten lang te weken, goed af te spoelen, en langdurig te koken. Wanneer je gekookte peulvruchten in de supermarkt koopt, weet je natuurlijk niet hoe ze bereid zijn. Idealiter week en kook je peulvruchten dus zelf (scheelt ook weer in de kosten, want een zak gedroogde peulvruchten is vaak relatief een stuk goedkoper dan de kant-en-klare versie). Gemak dient echter de mens, dus als je een pot gekookte kikkererwten koopt, zorg er dan in ieder geval voor dat je ze goed afspoelt voor gebruik. Zolang er nog schuim van de kikkererwten afkomt, weet je dat je nog even wat langer moet spoelen. 

Ingrediënten

  • 250 gr kikkererwten (uit pot of gedroogd) 
  • 1 el tahin (sesampasta)
  • Sap van een halve citroen
  • Keltisch zeezout (en kruiden) naar smaak
  • Optioneel: flinke scheut extra vierge olijfolie (als topping, geeft extra smaak én voedingsstoffen)
  • Optioneel: 2 ijsklontjes (helemaal lekker als het blokjes ingevroren, zelfgemaakte groentebouillon is!)
  • Optioneel: groente naar keuze (zie hieronder een paar suggesties)


Hoe maak je het?

  1. Gebruik je gedroogde kikkererwten? Laat ze dan een nachtje wellen in water. Spoel ze de volgende dag goed af (verwijder eventueel het buitenste velletje, zie stap 2) en kook ze gaar (ongeveer 2 uur). Gebruik je kikkererwten uit pot? Zorg dat je ze goed afspoelt voor je ze gebruikt. Voor extra smaak verwijder je ook hier het velletje (zie stap 2) én kook je de kikkererwten nog een minuut of 15.
  2. Optioneel: voor de smaak en structuur is het lekker als je de buitenste velletjes van de kikkererwten verwijdert. Dit kan heel eenvoudig door de kikkererwten in een theedoek op het aanrecht tegen elkaar aan te wrijven. Doe dit vóór je de kikkererwten kookt. Daarna kun je de kikkererwten in een pan water doen. De velletjes komen dan bovendrijven en kun je uit het water vissen.
  3. Giet de kikkererwten af en blend samen met de tahin, citroensap, theelepeltje Keltisch zeezout en 2 ijsklontjes (of wat kookvocht of water) in een krachtige mixer/notenhakker. Je kunt de hummus naturel maken, maar ook groente (en kruiden) toevoegen voor extra smaak en vitamines. Hoe langer je de mixer laat draaien, hoe gladder en smeuïger je hummus!
  4. Giet wat olijfolie over de hummus voor het serveren! Bewaar de hummus in een afgesloten (glazen) pot in de koelkast tot ongeveer 3-5 dagen. 

Hieronder een aantal opties waarmee je niet alleen voedingsstoffen, maar ook smaak toevoegt aan je hummus. Daarnaast geven ze de hummus een mooi kleurtje. De hoeveelheid is een indicatie. Meer groente toevoegen kan eigenlijk altijd wel.

Roze of paarse hummus (blend  één of twee gekookte bieten mee)
Groene hummus (blend één of twee handjes spinazie of rucola mee)
Oranje hummus (blend  één of twee gekookte/geroosterde zoete aardappelen of 1/2 (fles)pompoen mee)
Rode hummus (blend 5 zongedroogde tomaten mee, of rooster 2 of 3 puntpaprika's met wat olijfolie in de oven, totdat het vel loslaat. Ontvel de paprika's en blend ze mee met de hummus)

PS Ga je het recept maken? Ik vind het hartstikke leuk om te horen welke variant jullie favoriet is! Laat een berichtje achter op mijn Facebook-pagina of tag me in je bericht, @voedingsmama of #voedingsmama.