voedingsmama
(kinder)voedingscoach

DIY gezonde koekjespot

Op zoek naar een leuk, zelfgemaakt en gezond cadeautje? Geef een DIY gezonde koekjespot! Je kent het vast wel: potten waar de ingrediënten inzitten om zelf koekjes mee te bakken. Leuk als kleinigheidje voor bijvoorbeeld de juf of meester aan het einde van het schooljaar. Helaas zijn de potten die je in de winkel koopt behoorlijk ongezond. Goed nieuws: je kunt ze eenvoudig zelf maken. Veel leuker en origineler, en met de juiste ingrediënten nog gezond(er) ook! Ik help je vast op weg met een plan van aanpak voor een 'gezondere-pindakaaskoekjes'pot en een printable van het recept!


Wat heb je nodig?

 • Een weckpot/fles van ongeveer 350 ml (ik hergebruik lege potjes/flessen, waarbij ik het etiket eraf week met heet water, als er lijmresten overblijven kun je die er vaak eenvoudig afkrijgen met nagellakremover)
 • Een geprinte (of geschreven) versie van het recept. Onderaan de pagina kun je mijn recept downloaden
 • Optioneel: een trechter (om de ingrediënten makkelijk in de pot te doen), een touwtje (om het recept aan de pot te binden), een labeltje (om op de ingrediënten op te schrijven die nog moeten worden toegevoegd)
 • De ingrediënten:
 • 150 gram boekweitmeel
 • 50 gram kokosbloesemsuiker (of meer naar smaak)
 • 30-50 gram 100% pindakaas (of notenpasta), los in een potje óf in een knijpzakje (die hebben ze bijvoorbeeld bij de AH)
 • 1 tl wijnsteenbakpoeder
 • optioneel: 50 gram pure chocolade (80% of hoger), in kleine stukjes gehakt

Hoe maak je het?

 1. Zorg dat de glazen pot/fles goed schoon en droog is. En vul deze met de droge ingrediënten (hiervoor kun je een trechter gebruiken): eerst het meel, dan de wijnsteenbakpoeder, gevolgd door de kokosbloesemsuiker en eindig (optioneel) met de gehakte pure chocolade.
 2. Schrijf op het label de ingrediënten die nog moeten worden toegevoegd: in dit geval 50 ml (ongezoete) amandelmelk. En knoop dit met een touwtje om de hals van de pot/fles.
 3. Print het recept of schrijf het op.
 4. Maak een mooi pakketje van de pot/fles, het recept en de pindakaas. Ik deed het pakket in een papieren zakje, waar ik met stempels een tekst op plaatste. 
 5. That's it!

PS Ga je deze koekjespot maken? Ik vind het hartstikke leuk om jouw creatie te zien! Laat een berichtje achter op mijn Facebook-pagina of tag me in je bericht, @voedingsmama of #voedingsmama,

Download het receptDownload het recept