voedingsmama
(kinder)voedingscoach

Gezonde kraamtraktatie 

Hoera! Baby Witjes is geboren. Dat moet gevierd worden en dus ging ik aan de slag met een gezonde kraamtraktatie. Dat deed ik al twee maanden vóór mijn uitgerekende datum, want kokkerellen in mijn kraamtijd zag ik niet zitten. Maar ik wilde natuurlijk wel graag dat grote zus Soof wat kon trakteren op de kinderdagopvang. Google, Pinterest en mijn grote verzameling kookboeken brachten welgeteld nul ideeën, dus ging ik zelf aan de slag.

De uitgangspunten voor de kraamtraktatie waren als volgt:

  • Het moet gezond zijn; dus geen geraffineerde suiker, zoetstof, witte bloem etc. Het is en blijft een traktatie, dus ja, er mag een beetje zoetigheid in, maar wel met mate en dan met gezondere alternatieven dan (tafel)suiker. 
  • Het moet lang houdbaar zijn, want ik wilde hem vér van te voren maken.
  • Het moet er leuk uitzien, en in ons geval roze.
  • Het mag niet al te ingewikkeld zijn om te maken en liefst ook niet al te veel werk.
  • Kinderen moeten het lekker en aantrekkelijk vinden. Dat laatste is wel van belang, want om er achter te komen of ze iets lekker vinden, moeten kinderen wel eerst verleid worden om een hapje te nemen.

Het is uiteindelijk een bonbonnetje met fudgelaag geworden, die wat mij betreft aan alle voorwaarden voldoet. Eerlijk is eerlijk: de laatste eis heb ik alleen getoetst aan de hand van mijn eigen kind. Die was zeer enthousiast, maar of dat representatief is voor alle kinderen op de kinderdagopvang, blijft natuurlijk de vraag… 

Ingrediënten (voor 6-8 stuks)

  • 50 gram ongezwavelde, gedroogde abrikozen
  • 50 gram rauwe walnoten
  • 3 el cacaoboter
  • 1 el kokosolie
  • 1 el cashewpasta
  • 1 el ahornsiroop
  • 1 zakje gevriesdroogde aardbeien (8 gram, ongeveer 6-8 aardbeien), of ander roze (of blauw) gevriesdroogd fruit, eetbare bloemen (bijv. rozenblaadjes) of (fruit)poeder

Verder nodig:

  • IJsstokjes
  • Cellofaan(zakjes) om de traktatie in te verpakken en eventueel lint
  • Opt. bonbonvormpjes

Hoe maak je het?

  1. Denk vast na over de presentatie: wil je tekst op de ijsstokjes schrijven of de bovenkant van de stokjes (waar geen traktatie komt) een kleurtje geven? Doe dat dan vóór je de traktatie maakt. Zo voorkom je dat je nog creatief aan de slag moet terwijl er al een ‘bonbon’ aan het stokje bungelt.
  2. Maal eerst de walnoten fijn in een notenhakker of keukenmachine, en maal vervolgens de abrikozen mee tot het een plakkerig ‘deeg’ wordt. Je kunt de abrikozen eventueel eerst een paar minuten weken in heet water, als ze wat te droog zijn. Zorg in ieder geval dat de walnoten goed fijngemalen zijn, want zeker bij jongere kinderen wil je geen stukjes noot meer in het ‘deeg’ hebben.
  3. Draai hier balletjes van of druk ze in een bonbonvormpje. Is het nog te kruimelig? Kneed dan een paar keer goed door of maal nog even in de notenhakker. Gebruik je bonbonvormpjes? Laat dan iets ruimte over aan de bovenkant voor de fudgelaag.
  4. Steek de ijsstokjes in de ‘bonbonnetjes’. Maak je balletjes? Zorg dan dat de onderkant iets plat is en druk de balletjes nog even goed aan, nadat je het stokje erin hebt gedaan. Dan blijft de traktatie makkelijker overeind staan.
  5. Plaats in de vriezer voor ongeveer een uur of tot het goed koud is.
  6. Smelt de cacaoboter en kokosolie au bain marie.
  7. Voeg de ahornsiroop toe en roer goed door. Laat even afkoelen (5 minuten) in de koelkast. Niet te lang, want dan blijft het mengsel niet meer vloeibaar.
  8. Haal uit de koelkast en meng de cashewpasta er goed doorheen.
  9. Knijp de aardbeien fijn. Ik vond het zelf leuk om zowel poeder als stukjes te hebben, dus ik ben niet al te fanatiek geweest met het fijnstampen.
  10. Meng ongeveer de helft van de aardbeiengruis door het ‘fudge’-mengsel en bewaar de andere helft om te versieren.
  11. Haal de balletjes (of bonbonnetjes) uit de vriezer en dompel in de fudge. Zorg dat alles goed bedekt is en versier daarna met wat overgebleven aardbeiengruis. Als je bonbonvormpjes gebruikt, kun je er ook voor kiezen om niet de hele bonbon te dompelen, maar deze in vormpjes te laten en er alleen een laagje fudge overheen te gieten.
  12. Zet weer terug in de vriezer (in een goed afgesloten bak) tot je het traktatiemoment. Dan plaats je de traktatie in een cellofaantje (als je geluk hebt, kun je daar misschien nog een creatieve moeder, zus, vriendin of de vader van je kindje voor inzetten) en klaar! Het is verstandig de traktatie te bewaren in de koelkast. Als het (heel) warm is, is er een kans dat de fudgelaag anders gaat smelten. 

PS Ga je het recept maken? Ik vind het hartstikke leuk om te horen wat jouw creatie is geworden! Laat een berichtje achter op mijn Facebook-pagina of tag me in je bericht op Instagram, @voedingsmama of #voedingsmama.