De eerste hapjes: je baby gezond leren eten
Wist je dat de eerste 1.000 dagen van het leven van een kind (van bevruchting tot de tweede verjaardag) cruciaal zijn voor de gezondheid op latere leeftijd? Omdat baby's zo'n snelle groei doormaken in de eerste jaren, zijn ze extra gevoelig voor hun leefomgeving. Denk hierbij aan factoren als liefde, fysiek contact, stress, maar ook voeding! Helaas is de voorlichting op het gebied van voeding en je kind leren eten vaak gebrekkig en tegenstrijdig. En dat gaat gepaard met een hoop onzekerheid rondom de voedselkeuzes die ouders moeten maken. Borst- of flesvoeding? Bijvoeden met 4 maanden of wachten tot 6 maanden? Groente als eerste hapje of toch fruit? Prakjes of hele stukken? En hoe weet je eigenlijk of je kindje al wel toe is aan vaste voeding?
De mens is biologisch geprogrammeerd om zich te ontwikkelen. Baby's en kinderen leren van hun omgeving en volgen het voorbeeld van hun verzorgers. En dat is goed nieuws, want kortgezegd betekent het dat jij je kind helemaal niet hoeft te leren om te eten. Als je het goede voorbeeld geeft en een veilige omgeving creëert waarin je kind toegang heeft tot gezonde voeding, gaat dat gewoon vanzelf. Het belangrijkste voedingsadvies bij baby's en jonge kinderen is dan ook: laat je niet gek maken door schema's, richtlijnen en adviezen van andere ouders, maar volg je kind! Leren eten is een ontwikkelingsproces, wat ieder kind op zijn eigen tempo doorloopt. Als je de ontwikkeling probeert te versnellen, frustreer je het proces eerder, dan dat je het helpt.
Vergelijk het met leren lopen. Je baby hoeft niet gemotiveerd te worden om te leren lopen. Het doorloopt vanzelf alle stappen van liggen, omdraaien, kruipen en zitten, naar uiteindelijk lopen. Het ene kind loopt met 11 maanden, terwijl het andere kind met 14 maanden pas de eerste stapjes zetten. Ieder op zijn eigen tempo. Probeer je dit tempo te verhogen door te oefenen met een loopstoeltje, dan kun je dit proces juist vertragen. Door de houding waarin je kind in een loopstoel staat, bouwt je kind minder kracht op in zijn benen en kan het een verkeerde looptechniek aanleren.
Met leren eten werkt het net zo. Laat je dus niet opjagen om te starten met bijvoeding als je kind hier niet aan toe is. En voel je niet onzeker als je kind na 11 maanden nog geen hele maaltijden eet. Het eerste jaar is vast voedsel om mee te oefenen en haalt een baby zijn voedingsstoffen uit melkvoeding (of dit nu moedermelk is of kunstmatige zuigelingenvoeding). Ze zeggen niet voor niets: 'Food under one is just for fun'.
Meer weten over hoe je het natuurlijke proces van je baby volgt? Hoe je herkent wanneer het tijd is voor vaste voeding? Welke voeding je dan aanbiedt en met welke voeding je nog even moet wachten? En hoe je jouw kindje veilig leert eten? Alles wat je moet weten over voeding in de eerste twee jaar komt aan bod tijdens de cursus ‘Gezond leren eten’.