voedingsmama
(kinder)voedingscoach

De Monkey Platter - ideaal hulpmiddel om je kind gezond te laten eten!

Ken jij de Monkey Platter al? Simpelweg een groot bord met verschillende (gezonde) snacks waaruit je kind zelf mag kiezen. Je hebt hier speciale borden voor met verschillende vakjes, maar ook een groot bord of een simpele borrelplank werkt prima (eventueel met de verschillende snacks in aparte bakjes). Wat hier de voordelen van zijn, wanneer je de Monkey Platter inzet en wat je er dan oplegt, dat lees je hier!

De voordelen van de Monkey Platter
Op een Monkey Platter bied je een verscheidenheid aan voedingsmiddelen aan. Groente, fruit, nootjes, ei, crackers met een dipje; als je voor een gezonde invulling gaat, is het eigenlijk een bord vol met voedingsstoffen. Dat ziet er natuurlijk aantrekkelijk uit voor je kind (vooral als het bord veel kleurrijke snacks bevat, zoals groente en fruit) en mede omdat je kind zelf mag kiezen wat het pakt en opeet, eet je kind vaak meer én gevarieerder. Als ouder/verzorger wordt je natuurlijk ook uitgedaagd om meer variatie aan te bieden. Als er alleen brood op de plank ligt, heet het namelijk geen Monkey Platter.

De Monkey Platter is dus ook een goede manier om je kind voldoende voedingsstoffen/groente binnen te laten krijgen. In de meeste huishoudens bieden we groente pas aan bij het avondeten. Veel kids zijn dan te moe om nog een volledige maaltijd te eten en om in één maaltijd alle groente voor de hele dag binnen te krijgen is sowieso lastig. Door de Monkey Platter als 16 uurtje in te zetten, zorg je ervoor dat je kind voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en dat de druk van het avondeten afgaat (mits je natuurlijk groente en gezonde voedingsmiddelen aanbiedt).

Daarnaast helpt een snackbord je kind om te ontprikkelen. Met name het kauwen op bijvoorbeeld rauwkost en nootjes, helpt je kind met het verwerken van prikkels. Ideaal dus om in te zetten aan het einde van de schooldag of na het ophalen van de BSO of kinderopvang.

Wanneer zet je een Monkey Platter in?
Dat kan eigenlijk op elk gewenst moment. Ik doe het vaak einde van de middag. Onze kids hebben tijdens het avondeten niet altijd nog de energie om een heel bord weg te eten, dus door de Monkey Platter in te zetten rond een uur of 16.00-17.00, zorg ik ervoor dat je nog een stoot voedingsstoffen binnenkrijgen. Als we kids te spelen hebben, maak ik ook weleens een snackbord rond 11.00 uur, als tussendoortje. En een Monkey Platter werkt ook heel goed als lunch, omdat het zorgt voor meer variatie.
Ben je onderweg? Als je een broodtrommel hebt met vakjes, is een Monkey Platter on-the-go zo gemaakt!

Ik gebruik ook vaak een snackbord als bliksemafleider wanneer er om chocolade/snoep/koek wordt gevraagd. Het is prima om 'nee' te zeggen tegen snoep (sterker nog: ik ben er groot voorstander van om kinderen niet op te laten groeien met het idee dat dagelijks snoep/koek/ijs eten normaal is en erbij hoort), maar als je van ongezonde voeding ook geen 'verboden vrucht' wil maken, is dit een slimme oplossing. Ik maak dan bijvoorbeeld een Monkey Platter met wat komkommer, tomaat, nootjes en gedroogde vruchtjes, aangevuld met een klein handje snoepjes (bijvoorbeeld van FruitFunk of Bear Fruit rolls) of een paar blokjes pure chocolade. Aan het einde van de rit, gaat vaak de hele plank leeg en wordt er naast het snoepen, dus ook nog echt gegeten. Houd wel je gezicht in de plooi als je kind als eerste een tomaatje pakt, want je wilt niet bevestigen dat het 'bijzonder' is dat je kind eerst voor de groente gaat (dan bevestig je namelijk dat 'ongezond' eten aantrekkelijker zou moeten zijn).

Wat leg je op een Monkey Platter?
Nou, een verscheidenheid aan gezonde snacks dus! Hieronder een overzicht van de mogelijkheden. Doordeweeks maak je het jezelf makkelijk en kies je voor snacks die je snel bij elkaar op een bord kunt gooien (wat nootjes, wat gedroogde vruchtjes en wat rauwkost). Heb je meer tijd? Dan kun je uitbreiden met verschillende dipjes en snacks die wat meer tijd kosten. En bijvoorbeeld wat leuke prikkers gebruiken in de verschillende snacks of het fruit of de groente in leuke vormpjes snijden (of met koekjesvormen uitsteken) of versieren met wat notenpasta en kokosrasp.

Ook wat de Monkey Platter betreft: varieer! Dus als je de ene week rozijntjes hebt aangeboden, kies de week erop dan eens voor gojibessen of cranberries. En zorg voor een balans tussen koolhybdraten, eiwitten en vetten (dus niet alleen groente en fruit, maar ook wat nootjes, een eitje of een gezonde dip).

Hieronder vind je genoeg ideeën!

  • Groente (rauwkost, gestoomd of gekookt), zoals tomaatjes, wortel, komkommer, paprika, radijs, rettich, mini-maïskolfjes, olijven
  • Ongebrande noten, zaden en/of pitten, zoals cashewnoten, amandelen, walnoten, pecannoten, pistachenoten, zonnebloempitten of pompoenpitten (als je pompoenpitten kort in een droge koekenpan verhit, 'poffen' ze en zijn ze extra lekker)
  • Fruit, vers of (gevries)gedroogd, zoals rozijnen, gojibessen, ongezwafelde abrikozen, Medjoul dadels (lekker gevuld met pindakaas of notenpasta!)
  • Een gekookt eitje of een paar blokjes kwalitatief goede (boeren)kaas
  • Pannenkoeken! Pannenkoekrolletjes of een pancake. De gezonde versie uiteraard (dus laat de stroop, poedersuiker en chocopasta achterwege en gebruik bijvoorbeeld haver-, boekweit-, of rijstmeel). 😉 Of een paar stukjes bananenbrood of een gezonde muffin in plakjes. Die maak je natuurlijk niet speciaal voor de Monkey Platter, maar als je overhebt van het ontbijt of de lunch (van de dag ervoor) of je hebt een grote batch pancakes gemaakt en ingevroren, dan bied je de leftovers aan als snack
  • Crackers (liefst o.b.v. meel i.p.v. bloem en zonder suiker of al te veel zout), mäis- of rijstwafels of stukjes brood met belegd of met een dipje
  • Dipjes (voor de groente en de crackers): zelfgemaakte hummus, pesto, muhammara, yoghurtdip, of gewoon een klein bakje met 100% pindakaas of notenpasta
  • Pure chocolade (min 85% i.v.m. het suikergehalte)
  • Energieballetjes met als basis gedroogd fruit (dadels, rozijnen of ongezwavelde abrikozen) en ongebrande noten of havermout, aangevuld met bijvoorbeeld cacaopoeder, kaneel, kokosrasp, geraspte wortel, chiazaad, pompoenpitten, zonnebloempitten of pompoen- of zoete aardappelpuree (ja écht!). Maak per keer een grote batch in de keukenmachine of notenhakker en bewaar in de vriezer. Haal telkens een paar balletjes uit de vriezer en laat in ongeveer 30 minuten ontdooien. Ook ideaal voor in de lunchtrommel.

Meer praktische tips voor een gezond voedingspatroon en het stimuleren van gezond eetgedrag? Meld je aan voor de cursus 'Gezonde voeding voor kinderen' of volg het 'Eten als een superheld-traject'.