voedingsmama
(kinder)voedingscoach

Pompoensmoothiebowl

De boekweitpancakes zijn van hun eerste plaats verstoten: dit is het nieuwe favoriete ontbijt in huize Witjes! Zelfs manlief smult ervan (en dat wil wat zeggen). Deze heerlijke smoothiebowl staat snel op tafel (mits je de pompoen een dag van tevoren roostert) en je krijgt meteen een flinke dosis groente binnen. Lekker met wat zelfgemaakte granola en mango, of een andere topping naar keuze. Waarom je er het beste een smoothiebowl van kunt maken in plaats van een smoothie lees je hier. Welke pompoen je gebruikt is aan jou; wij maken hem met de standaard oranje pompoen of met flespompoen, en beide versies smaken heerlijk. 

Tip: rooster de pompoen een dag van tevoren. Gebruik je maar een halve pompoen voor je smoothiebowl? Maak van de overgebleven helft pompoenpuree voor bij de avondmaaltijd of pompoenhummus als beleg op brood (of crackers of wraps). Of bewaar de rest gewoon voor het volgende ontbijt.



Ingrediënten (voor 3 porties)

  • 1 (kleine) pompoen (of de helft van een grote pompoen)
  • 2 bananen
  • 200-300 ml ongezoete amandel- of kokosdrink
  • 1 flinke el cashewnotenpasta
  • 1 el kaneel
  • 1 tl gemberpoeder
  • snufje kardemom

Hoe maak je het?

  1. Snijd/hak de pompoen door midden en verwijder de pitjes.* Leg met de bolle kant omhoog op een bakplaat of in een ovenschaal (er komt vocht vrij bij het roosteren, dus ik vind het zelf prettig om de pompoen in een ovenschaal te leggen). Rooster vervolgens in de oven tot hij gaar is. Als je de pompoen insmeert met een klein beetje olijfolie, is hij sneller gaar, maar dat is niet nodig.
    *Bij de flespompoen kun je de pitten ook laten en pas verwijderen nadat de pompoen gaar is. Dan lepel je de pitten er nog makkelijker uit. Bij de ronde pompoen is dit minder geschikt, omdat je dan meer kans hebt ook een groot deel van het vruchtvlees met de pitten mee te scheppen.
  2. Laat afkoelen...
  3. Meng alle ingrediënten op hoge snelheid in de blender. Je hoeft de schil van de pompoen niet te verwijderen (het kroontje wel), want die is gewoon eetbaar. Heb je een minder krachtige blender, waardoor je de schilletjes terugvindt in de smoothie (of wil je de pompoenschil om wat voor reden niet eten)? Gebruik dan alleen het vruchtvlees. Die lepel je eenvoudig uit de geroosterde pompoen. Voeg eventueel nog iets amandel- of kokosdrink toe als je de smoothie te dik vindt.
  4. Verdeel over 3 kommen en versier met topping naar keuze. Bijv. zelfgemaakte (suikervrije) granola en stukjes mango!

PS Ga je het recept maken? Ik vind het hartstikke leuk om te zien of jullie ook zo smullen van deze smoothiebowl als wij. Laat een berichtje achter op mijn Facebook-pagina of tag me in je bericht, @voedingsmama of #voedingsmama,