Prinsessenbowl
Rode smoothie met kokos, zaden en fruit
Ik ben dol op smoothiebowls! Er is wat mij betreft geen makkelijkere manier om groente in je ontbijt te verwerken dan in een smoothie. Spinazie, zoete aardappel, pompoen, veldsla, biet; je merkt gewoon niet dat het erin zit. Daarbij is een smoothie zo klaar en als je er een smoothiebowl van maakt, ziet het er zo feestelijk uit! Het nadeel van een smoothie is dat je het drinkt, en dus niet kauwt. Met als gevolg dat je minder snel verzadigd bent en de voeding minder goed verteerd (waardoor je de voedingsstoffen uit je maaltijd minder makkelijk opneemt). Door er een smoothiebowl van de maken, omzeil je dat probleem. En door de vele opties qua toppings, kun je eindeloos variëren. Denk aan cacaonibs, zonnebloempitten, pompoenpitten, zelfgemaakte granola, muesli, (gedroogd) fruit, kokosrasp, chiazaad, hennepzaadjes, (ongebrande en ongezouten) nootjes of notenpasta, en ga zo maar door. Stem de toppings af op de leeftijd van je kind: bij jonge kinderen moet je uiteraard opletten met het gebruik van zaden en noten (en bijv. harde toppings zoals cacao nibs).
Onderstaand recept is gebaseerd op een recept van Amber Albarda en is heerlijk in de zomer of tijdens een warme lentedag. Natuurlijk kun je de smoothiebowl ook maken in de herfst of winter, maar vries de banaan dan niet in. Die fout maakte ik wel, met als resultaat een klappertandende dreumes, die vervolgens heel boos werd dat ik haar ontbijt van haar probeerde af te pakken.
Ga je onderstaand recept maken (mét bevroren banaan)? Zorg er dan voor dat je de avond van tevoren vast de banaan invriest. Andere smoothierecepten vind je bij recepten, op mijn Instagram en in het werkboek bij de cursus 'Gezond eten voor kinderen'. In de cursus kijken we niet alleen naar wat gezonde voeding is, maar ook hoe je dit in praktijk inpast binnen je gezin. Inclusief bijbehorende recepten dus!
Tip 1: Voor kinderen die niet zo dol zijn op groente, is het verstandig om te starten met een kleine biet. Bieten zijn er natuurlijk in verschillende formaten en als je direct met een grote biet start, is de kans aanwezig dat de smoothie toch een wat aardsere smaak heeft. En je kind direct afhaakt.
Tip 2: Voor de wat jongere kleinere kinderen, die nog niet zo goed met een lepel overweg kunnen, kun je een eetlepel chiazaadjes door de smoothie mengen en het even laten staan. De smoothie dikt dan iets in, waardoor het wat makkelijker te eten is. Een kliederboel zal het alsnog wel worden, maar er eindigt dan in ieder geval een stuk meer van het ontbijt in de buik van je kroost. Helemaal geen zin in een kliederboel of haast? Houd het dan bij een smoothie en doe deze in een afgesloten drinkbeker met een (liefst rvs, of i.i.g. BPA-vrij) rietje. Dit is overigens alleen kliedervrij zolang je kind niet ontdekt dat hij/zij het rietje ook uit de beker kan halen...
Ingrediënten (voor 1 persoon):
- 1 rode (gekookte) biet
- 1 bevroren banaan (in plakjes ingevroren)
- 80 gram bevroren blauwe bessen
- 150 ml (ongezoete) amandelmelk
- een scheutje kokosmelk
- 1 el kokosrasp
- 1 el chiazaad
- 1 el vruchten (bijv. frambozen, bessen of bramen)
Hoe maak je het?
- Doe de rode biet samen met de bevroren banaan en bessen en de amandelmelk in een blender of pureer met een staafmixer tot een gladde massa.
- Giet in een kom en giet er een scheutje kokosmelk overheen. Met een mes of satéprikker trek je vervolgens mooie strepen van de kokosmelk in de smoothie.
- Strooi vervolgens de chiazaad, kokosrasp en vruchten erover heen. Eet smakelijk!
PS Ga je het recept maken? Ik vind het hartstikke leuk om te zien of jullie kleintjes ook zo smullen van de smoothiebowl als mijn dochter. Laat een berichtje achter op mijn Facebook-pagina of tag me in je bericht, @voedingsmama of #voedingsmama,