Pompoencake
Ik ben een groot fan van pompoen. Super gezond, relatief goedkoop en vanwege de zoete smaak een makkelijk te eten groente. Daarnaast is het eenvoudig te verwerken in veel verschillende gerechten en kan het eigenlijk op elk moment van de dag gegeten worden. Flespompoen is mijn absolute favoriet; bij het ontbijt gepureerd in een smoothiebowl of havermoutpap, bij de lunch verwerkt in zelfgemaakte hummus of als soep, en geroosterd uit de oven met wat geitenkaas en pijnboompitten als avondmaaltijd. Of zoals in dit recept: als basis voor een mildzoete ‘cake’, die ook prima als ontbijt gegeten kan worden. Ik noem het cake, omdat ik het recept oorspronkelijk in een vierkante bakvorm maakte. Maar giet je hem in een (rechthoekige) cakevorm of muffinbakvorm, dan heb je een pompoenbrood of pompoenmuffins. Of voeg wat extra dadels aan het beslag toe en maak er een taart van (lekker met kokosslagroom en wat extra cashew-crumble). 😉
Ingrediënten
Voor de cake:
- Halve flespompoen (ongeveer 400-450 gram)
- 100 gram amandel(meel)
- 100 gram boekweitmeel
- 5 Medjoul dadels
- 4 biologische eieren
- 2 el kaneel
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl wijnsteenbakpoeder
- Snufje zout
Voor de cashew-dadel crumble topping:
- 50 gram cashewnoten (walnoten, amandelen of hazelnoten kan ook)
- 50 gram dadels
- 1 tl kaneel
- Optioneel: 40 gram pure chocolade (ik gebruikte 100%; door de dadels in de crumble is het niet nodig om zoetere chocolade te gebruiken)
Hoe maak je het?
- Halveer de pompoen en rooster deze gaar in de oven op 180 graden. Dit kun je de dag van tevoren al doen. Afhankelijk van je oven (en de grootte van de pompoen) duurt dit tussen de 60 en 120 minuten. Als de pompoen gaar is, kun je eenvoudig de pitjes verwijderen en de kroon (harde stukken aan de boven- en onderkant). De schil kun je gewoon eten. Wil je dit liever niet? Schep het vruchtvlees dan met een lepel uit de pompoen. Je gebruikt ongeveer de helft tot driekwart van de pompoen. De rest kun je verwerken in pompoenhummus, door een smoothie of serveer je tijdens het avondeten als puree.
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 150 graden.
- Pureer/blend de pompoen, dadels en eieren op hoge snelheid tot je een gladde massa hebt.
- Maal de amandelen tot meel.
- Voeg de amandelmeel, boekweitmeel, kaneel, gember, bakpoeder en zout samen en roer goed door.
- Voeg vervolgens het pompoen-eimengsel toe en roer tot alles goed gemengd is.
- Bekleed een bakvorm met bakpapier en giet hier het mengsel in.
- Maak de crumble door de cashewnoten, dadels en kaneel in een notenhakker te mixen. Wil je de crumble zonder stukjes noot? Maal dan eerst de cashewnoten fijn, voordat je de dadels toevoegt.
- Hak eventueel de chocola in kleine stukjes en meng door de crumble.
- Strooi de crumble over de cake en druk met een schone lepel een beetje aan. Zo voorkom je dat de crumble straks van de cake afvalt als deze gaar is. Je kunt er ook voor kiezen de crumble niet mee te bakken, maar naderhand over de cake te strooien. Besmeer de bovenkant van de cake dan met wat cashewnotenpasta, zodat de crumble blijft plakken.
- Bak af in ongeveer 45 minuten (afhankelijk van de vorm die je gebruikt).
PS Ga je het recept maken? Ik vind het hartstikke leuk om te horen of jouw gezin ook fan is van pompoen en van dit recept! Laat een berichtje achter op mijn Facebook-pagina of tag me in je bericht, @voedingsmama of #voedingsmama.